Zelf allesreiniger maken; hoe verstandig is dat?

Vanmorgen zat ik onder het genot van een kopje koffie mijn vakblad Service management te lezen. Onder andere via dit vakblad houd ik mijzelf op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden in de schoonmaakbranche. Ik sla de pagina om en laat ik daar nou een artikel tegenkomen dat mij inspiratie geeft voor het schrijven van deze blog.

De titel van het artikel is: De grote voorjaarsschoonmaak: pas op voor “oma’s” die raad weten. In dit artikel wordt de wijze raad van oma in twijfel getrokken.

Zelf allesreiniger makenZelf allesreiniger maken

Regelmatig ontvang ik van mensen een mail of een telefoontje met vragen over het schoonmaken van hun badkamer of het schoonmaken van hun vloer. Schoonmaken lijkt eenvoudig, terwijl dit in de praktijk toch vaak lastiger is dan men denkt. In de professionele schoonmaak zeggen ze niet voor niets; “schoonmaken is een vak”. Zoals mensen thuis schoonmaken dat noem ik als schoonmaak professional; poetsen. Naar beste weten en kunnen trachten mensen hun huis schoon te maken en te houden. Met name het stukje schoonhouden is zonder de juiste kennis niet gemakkelijk.

Wat is er handiger dan Google. Hoe badkamer schoonmakenhoe laminaat schoonmaken, hoe oven schoonmaken zijn zo maar een paar zoektermen die veel op Google worden ingetoetst om adviezen over schoonmaken te vinden. Als ik deze zoekwoorden zelf ingeef dan kom ik al gauw het volgende tegen:

Zelf schoonmaakmiddel maken en zelf allesreiniger maken

Hoe mooi zou het zijn als je zelf je eigen allesreiniger zou kunnen maken die ook nog eens goed werkt en vooral veilig is. Tijdens mijn zoektocht op internet kom ik de meest exotische recepten tegen voor het zelf maken van een allesreiniger. Bij sommige recepten denk ik arme jij, als je dit gaat gebruiken dan kun je als een dolle poetsen maar resultaat zal je niet behalen. Echter bij een aantal recepten voor het zelf maken van een schoonmaakmiddel denk ik, oei niet doen, dit is rond uit gevaarlijk als je dat gaat gebruiken.

De adviezen die ik lees komen van waarschijnlijk zeer welwillende mensen. Echter de meeste adviezen die ik lees over het zelf maken van schoonmaakmiddelen en het schoonmaken in het algemeen getuigen van het hebben van weinig tot geen enkele kennis.

Zelf allesreiniger maken kan ronduit zeer slecht uitpakken

Mogelijk gevaarVaak wordt er bij het zelf maken van schoonmaakmiddelen gezegd dat het milieuvriendelijk zou zijn. Neem van mij aan dat producten uit de natuur per definitie niet milieuvriendelijk hoeven te zijn. Laat staan combinaties van producten uit de natuur. Milieuvriendelijk is een veel gebruikte marketing term om mensen zich goed te laten voelen als ze een product gebruiken. Als voorbeeld gebruik ik vaak Uranium, dit komt rechtstreeks uit de natuur. Echter je wilt er niet mee in aanraking komen.

Op een forum van een bekend blad dat in veel wachtkamers ligt las ik een artikel over het zelf allesreiniger maken. Daar wordt schoonmaakazijn (wat ze een natuurproduct noemen, dit is het niet) gemengd met water en een parfum om de vieze lucht van schoonmaakazijn te camoufleren. Deze vloeistof zou je dan op het oppervlak moeten nevelen dat je wilt schoonmaken. Natuurlijk heeft schoonmaakazijn enige reinigende werking. Echter je mag het nooit nevelen. De nevel van de zelfgemaakte allesreiniger adem je in en dat zal op langere termijn slecht uitpakken voor je longen. Het inademen van deze nevel beschadigt je longblaasjes. Verderop in dezelfde blog wordt er geadviseerd om aan het mengsel alcohol toe te voegen zodat je de perfecte desinfectans in huis hebt. Hier houdt het echt op voor mij. Dit heeft voor mij niets meer met ondeskundigheid te maken waar ik om kan glimlachen maar dit vind ik ronduit stupide adviezen.

Zelf allesreiniger maken

Mijn oma kon heerlijk taart bakken

In het artikel van Service management wordt er verwezen naar oma’s die raad geven. Als ik terug denk aan mijn oma dan heb ik met name een herinnering aan een heerlijke geur. Mijn oma kon namelijk als de beste van de hele wereld appeltaart bakken. Zo lekker als zij appeltaart kon maken, zo lekker heb ik hem nooit weer gegeten. De herinnering aan mijn oma heeft dus niets met het zelf maken van allesreiniger te maken.

Na het lezen van het artikel in het vakblad heb ik eens gezocht op grootmoeders schoonmaakadviezen. Ik zou zeggen Google er eens zelf op, er gaat een nieuwe wereld voor je open. Ik besef me heel goed dat schoonmaken door veel mensen als lastig wordt ervaren. Dat is te zien aan de hoeveelheid vragen die gesteld worden. Gelukkig zijn er veel welwillende mensen die antwoord geven op gestelde vragen om schoonmaaktips.

Huishoudelijke tips over schoonmaken

Als huishoudelijke tips over schoonmaken zo goed zouden zijn dan zou elk professioneel bedrijf volgens die methodes gaan werken. Natuurlijk zitten er best wel leuke en handige tips bij, de meeste zijn echter ronduit tijdrovend om uit te voeren met een matig schoonmaak resultaat. Via de website van Schoonmaakgoeroe word ik regelmatig benaderd door mensen die ten einde raad bij mij uitkomen omdat ze het niet meer weten hoe ze iets schoon moeten krijgen. Ik vraag dan ook vaak wat ze al hebben gedaan om iets schoon te krijgen.

Deze vraag stel ik omdat sommige tips die ik lees op verschillende fora behalve schadelijk voor je gezondheid zijn ook je dure spullen kunnen beschadigen. De schoonmaaktips die ik via www.schoonmaakgoeroe.nl geef komen allemaal uit de professionele schoonmaak. Echter als bijvoorbeeld een vloer beschadigd is geraakt door een slechte huishoudelijke schoonmaak tip, dan kun je deze beschadiging in veel gevallen niet herstellen. Verwachtingen van mensen zijn soms onredelijk. Wondermiddelen bestaan niet en als iets erg vervuild is dan is het zelfs met professionele schoonmaaktips soms moeilijk op te lossen.

Ga niet zelf allesreiniger maken als je gezondheid je lief is

Zelf allesreiniger makenIk wil besluiten met als je zelf geen chemicus bent, ga dan niet experimenteren met het zelf allesreiniger maken of het mengen van al bestaande schoonmaakmiddelen. Ondanks de goedwillende tips die er te vinden zijn op het internet is het belangrijk te beseffen dat deze tips gevaarlijk kunnen zijn. In het artikel in de Service Management wordt als voorbeeld het natuurproduct Borax genoemd. Borax wordt veel genoemd als grondstof bij het zelf maken van een allesreiniger. Borax is een bij wet verboden grondstof in consumenten producten. Waarom is het bij wet verboden? Schrik niet, borax kan de vruchtbaarheid of de vrucht van een ongeboren kind schaden.