In Nederland werken zo’n 150.000 mensen in de professionele schoonmaak. Professionele schoonmaak? Ja, schoonmaken is een vak. Naast deze professionele schoonmakers zijn er nog zo’n 10 miljoen mensen die op de één of andere manier bezig zijn met schoonmaken. Het ontkalken van de badkamer is een schoonmaak klus die ik in dit artikel wil belichten.

Schoonmaak opleidingen

Al heel wat jaren verzorg ik vakopleidingen binnen de professionele schoonmaakbranche. Regelmatig krijg ik uit mijn omgeving te horen: “ wie heeft er nou een opleiding nodig voor schoonmaker? Iedereen kan toch schoonmaken? “ Zelfs van cursisten die zelf binnen de professionele schoonmaak werken krijg ik vaak te horen dat ze het belachelijk vinden dat ze op cursus worden gestuurd.

Tijdens de eerste cursus bijeenkomst begin ik altijd met een rondje basis vakkennis. Waar ligt het verschil tussen vakmatig schoonmaken en huishoudelijk schoonmaken. Wat ligt er aan het schoonmaken ten grondslag. Wat is veilig werken en wat is ronduit gevaarlijk? Meestal zijn de schoonmakers goed op de hoogte wat de bedoeling is op het pand waar zij schoonmaken. Ga ik echter dieper op het vak schoonmaken in, dan ontbreekt het in veel gevallen aan vakkennis. Ik noem heel bewust het woord Vakkennis, want schoonmaken is immers een vak. Aan kennis ontbreekt het de schoonmakers niet. De kennis echter, die veel schoonmakers hebben is hoe er huishoudelijk dient schoongemaakt te worden.

Wat is dan het verschil tussen huishoudelijk- en professioneel schoonmaken?

Je hebt ooit van je vader, moeder of verzorgers leren schoonmaken, als kind heb je de kunst afgekeken. Huishoudelijk schoonmaken is echter heel wat anders dan professioneel schoonmaken. Pas je huishoudelijke schoonmaak toe in een professionele omgeving dan loop je tegen heel wat problemen aan. Echt goed schoonmaken vraagt om vakkennis. Met welke materialen kan ik het beste werken. In de professionele schoonmaak worden andere middelen en materialen gebruikt dan bij het thuis schoonmaken. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen maken slecht schoon en worden derhalve niet gebruikt in de professionele schoonmaak. Hoe kan ik mijn tijd het beste indelen. Met wat voor een materialen heb ik te maken en hoe maak ik deze schoon. Hoe werk ik zo ergonomisch mogelijk, schoonmaken is zwaar werk en zorgt voor slijtage in je lichaam als je op de verkeerde manier werkt. En heel belangrijk, wat is veilig werken.

Methoden voor het ontkalken van de badkamer

Tijdens de trainingen die ik geef, probeer ik altijd met voorbeelden te werken die dicht bij de mensen liggen. Bijvoorbeeld het ontkalken van de badkamer. Als je nu naar je badkamer kijkt dan zie je dat het een behoorlijke klus is om deze schoon en kalkvrij te houden. Ik vraag aan de cursisten hoe ze nu hun badkamer ontkalken. De antwoorden die ik krijg zijn meestal de tips die ik lees als ik op internet de zoekopdracht ‘ontkalken badkamer’ of ‘schoonmaken badkamer’ intoets.

Enkele voorbeelden gevonden op Google over ontkalken van de badkamer:
  • Badkamertegels ontkalken met antiroos shampoo.
  • Badkamer schoonmaken met wasverzachter om kalk te voorkomen.
  • Ontkalken badkamer met schoonmaakazijn.
  • Badkamer ontkalken met citroen.
  • Bleekwater mengen met soda en daarmee de badkamer ontkalken.
  • Tegels ontkalken met tandpasta.
  • Bleekwater in een plantenspuit doen en daarmee de badkamer ontkalken
  • Tegels boenen met autoshampoo en daardoor de kalkaanslag verwijderen

Deze methoden om de badkamer te ontkalken worden vaak uitgeprobeerd omdat de middelen die in de supermarkt te koop zijn niet werken. In tv reclames wordt er veel beloofd de beloftes die gedaan worden komen in de praktijk echter nooit uit. Natuurlijk zitten er tussen de huishoudelijke tips best wel een aantal bruikbare tips. Als je heel veel tijd hebt en van schoonmaken houdt, dan kun je een badkamer met azijn ontkalken. En ja, als je de douche tegels met tandpasta insmeert en maar lang genoeg gaat boenen dan zal de kalkaanslag uiteindelijk verdwijnen. Sommige tips zijn echter ronduit gevaarlijk voor je gezondheid. Het mengen van chloor bijvoorbeeld kan het gevaarlijke chloorgas geven.

Ontkalken van de badkamer

Professionele schoonmaak methoden

De schoonmakers die bijvoorbeeld een sportschool schoonmaken passen thuis heel andere methoden en technieken toe bij het ontkalken van de badkamer. Op hun werk gebruiken ze professionele schoonmaakmiddelen en materialen. Deze middelen zorgen ervoor dat na het ontkalken van de douches in de sportschool het sanitair echt kalkvrij is. Ook de vervuilde voegen zien er na het schoonmaken weer schoon uit. Dit resultaat is heel normaal. Professionele middelen werken immers beter en sneller dan huishoudelijke middelen. Vaak krijg ik te horen dat dit klopt. Echter, veel schoonmakers vertellen mij ook dat zij te weinig tijd krijgen om echt goed schoon te kunnen maken, waardoor het resultaat niet altijd naar wens is.

Bestaan er wondermiddelen , bijvoorbeeld voor het ontkalken van de badkamer?

Professionele middelen en materialen werken sneller en beter dan huishoudelijke schoonmaakmiddelen, het zijn echter geen wondermiddelen. Je hebt nog steeds tijd nodig om een schoon resultaat te krijgen. Tijd om te boenen, tijd voor het inwerken en alles weer af te spoelen. Daarnaast is de juiste techniek benodigd voor het verkrijgen van een schoon resultaat. Zijn de factor tijd en techniek niet in voldoende mate aanwezig dan zullen ook professionele schoonmaakmiddelen en materialen bij het ontkalken van de badkamer een bedroevend resultaat geven. Worden alle regels in acht genomen dan zal het eindresultaat echter bevredigend zijn.